Sempena cuti Merdeka ini, luangkan masa jalan-jalan melancong tempat sendiri menaiki bot dengan Sungai Melayu Eco Tourism🚤
Dekat mana ni?
Tempat ini dekat dengan Marlborough College, Iskandar Puteri. Juga dikenali sebagai tempat makan asam pedas ikan sembilang.
Pelancongan ekologi di sini diperkenalkan sejak tahun 2014 dan dikendalikan oleh Koperasi Penduduk Kampung yang bernaung bawah IRDA. Menurut pengurusnya Puan Sharifah, ada lebih kurang 1,000 orang penduduk menetap di sini.
Ada apa di sini ek?
Nak datang naik bot sini kena tempah dulu. Setiap slot ada 10 bot. Nelayan di sini keluar seawal 4 pagi mencari rezeki. Masa siang yang terluang digunakan untuk membawa pelancong bersiar-siar. Program inap desa ‘homestay’ juga ada di sini.
Kata En Halim yang bawa kami naik bot, hasil tangkapan di sini ikan, kupang, udang, dan ketam kebanyakannya dibawa ke Pasar Taman Universiti untuk dijual.
Nelayan dekat sini dah biasa bawa orang jalan termasuklah pelabur asing yang kemungkinan datang untuk beli rumah sekitar kawasan Iskandar Puteri, pelajar sekolah antarabangsa seperti Marlborough College & Raffles American School dan penggemar makanan laut.
Banyak cerita yang kami dengar dari En Halim termasuklah pasal askar Jepun, sebab sini merupakan antara laluan mereka masa nak serang Singapura dan setelah menyerah kalah yakni sebelum pulang ke sana ke negara Matahari Terbit, mereka membuang segala senjata dekat perairan Selat Tebrau ni! Wow! Saya orang JB pun pertama kali baru dengar cerita ni!
Sepanjang naik bot, kami dibawa menyelusuri kawasan paya bakau (habitat buaya, ular sawa, penyengat dll.) Nampaklah pemandangan pantai Lido & Danga Bay juga pagar sempadan yang mengelilingi Pulau Singapura. Kalau mata bagus, boleh nampak nun jauh di sana bangunan merah Hospital Sultanah Aminah. Boleh nampak kontras perbezaan satu kawasan pesat dibangunkan, yang sebelah lagi tetap dipelihara. Dekat sini pun ada penempatan orang asli, belah Laguna sana. En Halim beritahu ada beza cara tangkap hasil laut oleh orang asli dengan melayu.
Satu lagi, En Halim ni masa muda pernah kerja buat rumah di Singapura. Mak saya pula walau asal kampung di Melaka tapi membesar di Kampung Mandai Kechil, Woodlands sebab atuk dan moyang bekerja dekat British Sembawang Naval Base. Mak kata tempat dia dulu sebijik rupa macam dekat sini kawasan paya bakau. Seronok dengar perbualan mereka berdua yang generasi kita tak alami. Cerita pasal tanah, kehidupan nelayan, macam mana orang dulu keluar masuk JB-SG seberang tambak....Walau baru je jumpa ni, riuhhh mereka borak imbau kembali kenangan dulu-dulu haha
Perjalanan menaiki bot ni makan masa selama 1 jam termasuklah lawatan ke tempat penternakan kupang. Kupang atau lebih dikenali sebagai siput sudu banyak diternak oleh nelayan di negeri Johor dan Johor merupakan negeri pengeluar kupang terbesar di Malaysia. Penternakan kupang ini memerlukan:
✅ kawasan perairan yang tidak mempunyai arus yang deras (kawasan perairan selat)
✅ tiada laluan kapal besar (sebab dihalang oleh Tambak Johor!)
✅ air laut yang bersih dari pencemaran sampah dan tidak tercemar dengan tumpahan minyak
Ini semua diperlukan bagi mengelak tumbesaran benih kupang terbantut yang akhirnya akan menjejaskan saiz dan kualiti kupang yang ingin dituai. Penternakan kupang ini tak renyah cuma mengambil masa 6 bulan untuk matang. Masa yang sesuai menternak kupang adalah pada bulan Januari-Februari dan akan dituai pada bulan Julai-September.
Jadi ngam-ngam lah kalau nak jalan ke sana sekarang beli kupang segar. Sedap digoreng sahaja atau masak berlada. Produk IKS yang terkenal di sini pun dibuat dengan kerang iaitu Keropok Kerang.
Trivia:
macam mana nak bezakan yang mana satu kupang jantan dan mana yang mana satu kupang betina ek?
.
.
.
Jawapan: Kupang jantan isi berwarna lebih cerah putih dan kupang betina berwarna oren jingga.
Orang JB atau sesiapa yang datang jalan-jalan JB bolehlah singgah datang sini. Tempat cantik, kaya dengan sejarah, layanan pun tip top 💯
—-
Monday, a busy day of the week but it’s a holiday here in Malaysia. Yahoo!!!
But only for today! Haha because it’s our Independence Day. With mom & lil sis, we visited a century-old Malay village, about a 15 mins drive from the Johor Bahru city centre.
The place is not far from the 2 bridges that connect Malaysia-Singapore, nestled within a mangrove sanctuary that boasts a diverse ecosystem of flora and fauna. It’s strategically located in the seasonal flight path of migratory birds. Definitely a heaven for birdwatchers—a hidden gem that’s been designated as an ecotourism village by the Johor State Government in 2013. Since then, the villagers have worked tirelessly to receive travellers into their humble home.
For this trip, we took an hour of boat ride and visited mussels cultivated by the local fishermen.
What a fun day!
Selamat Hari Merdeka Malaysia, my beautiful country. #bless
—-
Johor 還真的有很多有趣的地方玩喔~~~
Sungai Melayu 就位於馬來西亞Johor柔佛州,距離新加坡是非常靠近的!
這裡的kampung都是馬來人,而且大多數還是傳統的漁民。這個kampung最著名就是ikan sembilang 鯰魚,蝦,螃蟹還有kupang 養殖式的青蚌呢!
很久很久以前,這個 kampung 是被日本士兵用來作為第二次世界大戰期間攻打新加坡的路線之一!
來到了這裡,欣賞周圍的paya bakau 紅樹林, 去看看青蠔養殖場。
你們有機會去馬來西亞旅遊可以考慮來這裡喔!✌️